Kändisarna och jag

0

Pegg Frost Goofy Edit

Jag har älskat film så länge jag kan minnas. Då är det kanske inte så konstigt att många av de kändisar jag tycker bäst om hör till dem vi ser på vita duken. Det finns nämligen vissa skådespelare som jag bara inte kan låta bli att gilla, såna där härligt sköna människor som man skulle vilja vara kompis med. Därför kommer här min högst personliga lilla lista över skådisar jag tror skulle vara roliga att hänga med.

1) Simon Pegg

Simon Pegg laughing

Brittiska Simon Pegg är en skådespelare vars humor, mimik och oemotståndliga nördighet har fångat mig totalt. Han spelar ofta underdog-karaktärer, som i Shaun of the Dead, där allting bara tycks gå fel för hans rollkaraktär.

MCDSHOF EC021

Men han tar tag i saker och visar en gång för alla att när världen går under kommer nördarna att överleva.

Fuck-a-doodle-doo

Jag gillar alla hans rollgestaltningar skarpt, från den nitiske superpolisen Nicholas Angel i Hot Fuzz,

Hot fuzz cornetto

Simon Pegg i Hot Fuzz med bästa vännen och parhästen Nick Frost (och ett par Cornetto-strutar)

 

den obekymrade snyltaren Gary i The World´s End,

the-worlds-end-poster-uk-quad edit

och den välmenande skitstöveln Sidney i How to Lose Friends and Alienate People,

Young dumb Edit

till den extremneurotiska deckarförfattaren Jack, som ser faror lura i varje skugga, i A Fantastic Fear of Everything.

A FANTASTIC FEAR OF EVERYTHING - 2

Dessutom får man inte missa härligt knäppa komedin Paul, om två sci-fi-fans som åker till USA för att besöka Comic-Con och Area 51.

Paul banner

Pegg tycks härligt avslappnad och ”vanlig” i sättet och känns lättillgänglig, vilket tilltalar mig och gör att jag tror vi skulle komma bra överens. Dessutom är vi från samma generation, älskar samma filmer och har samma nördiga humor, vilket bidrar till känslan av att jag på något vis redan känner honom. Han verkar helt enkelt vara en schysst kille.

Simon Pegg Winking

Simon Pegg visar prov på sin skådespelartalang hos Conan

 

2) Jack Black

JB friendly Edit

Jack Black är en rolig, smått galen och charmig amerikan vars energinivå och intensitet är svårslagen. Han utstrålar en slags teddybjörnslik, jordnära värme med sitt vänliga ansikte och avväpnande sätt. Jag blir glad bara av att se honom – he cracks me up.

Nacho libre Edit

Liksom Simon Pegg spelar han ofta underdogroller – det rör sig ofta om personer som är omogna, förvuxna barn som inte tar ansvar för sina liv utan skyller alla sina problem på andra. Eller besserwissers som lever livet efter sina egna regler och hånar dem som tycker annorlunda. Trots detta kan man inte göra annat än tycka om hans rollkaraktärer, för de är ofta bra människor innerst inne.

JB s of rock

En av dessa är det ultrasarkastiska skivbutiksbiträdet Barry i High Fidelity, som hånar alla kunder som efterfrågar skivor han anser vara undermåliga.

high-fidelity-jack-black-2000 Edit

Besserwissern Barry, som vägrar sälja musik han själv inte gillar

 

En personlig favorit bland Blacks filmer är underbara Be Kind Rewind, där Black spelar Jerry, ett original som är övertygat om att regeringen är ute efter honom – en paranoia som resulterar i ett misslyckat försök att spränga ett kraftverk. Enda resultatet av detta är att Jerry blir magnetisk och lyckas avmagnetisera alla vhs-kassetter i videobutiken där hans vän jobbar.

JB be kind r edit

Jerry, den mänskliga magneten

 

Jack Black är, som de flesta nog vet vid det här laget, även en mycket begåvad sångare. Tillsammans med vännen Kyle Gass utgör han rockduon Tenacious D, som figurerat både på tv och film.

Tenacious D POD Edit

Tenacious D

Tenacious D visar sig från den bestämda sidan

 

Black har en kraftig pipa och är känd för sin explosiva sångstil, något han gav prov på i School of Rock. Där visade han också sin utpräglade förmåga att höja och sänka ögonbrynen ett i taget.

JB Eyebrow gif

Det är också något med Jack Black som påminner mig om min bror när denne var i tonåren och hade samma frisyr. Kanske är det ännu ett skäl till att jag gillar honom så mycket: han känns redan som en i familjen.

jack-black-quote

J.B. river av sin egen variant på ett klassiskt musikstycke

 

3) Jemaine Clement & Bret McKenzie

Bret-Jemaine-s-Filter-Cover

Nya Zeeländarna Bret och Jemaine i duon Flight of the Conchords hamnar på min lista helt enkelt för att de alltid får mig att skratta. Deras självironiska humor och sköna låtar med roliga texter kan vända vilken dålig dag som helst till en bra.

FoTC goofy

Både i musiken och tv-serien de gjorde för några år sen framställer de sig själva som hopplösa förlorare som bara misslyckas med allting. Även om verklighetens Bret och Jemaine inte är fullt så naiva och klantiga kan detta verkligen ge en många goda skratt och öka ens välbefinnande markant. Jag menar, man kan ju inte bli annat än glad av bilder som detta skolporträtt à la högstadiet.

FOTC School portrait

Så här såg det ut när Bret och Jemaines mindre framgångsrika alter egon, på uppmaning av sin ännu mer misslyckade manager Murray, provade frisyrgelé för första gången – i ett desperat försök att bli mer coola.

FOTC hair gel 3 EditFOTC hair gel 2 EditFOTC hair gel Edit

Och de blev kanske lite väl coola för sitt eget bästa…

FOTC Cool guys

Yeah, whatever

 

Folk som gillar både FOTC och Lord of the Rings lär knappast ha missat att Bret spelade alv i både Lord of the Rings– och The Hobbit-filmatiseringarna. Fast han ser ju lite annorlunda ut… (Lite nördfakta här är att hans pappa, skådespelaren Peter McKenzie, spelade Elendil i den första delen av LOTR-trilogin).

Bret McKenzie LOTR

Jemaine, som varit mer aktiv som skådis än sin kollega, är vansinnigt kul som den flummiga och självcentrerade konstnären Kieran Vollard i Dinner for Schmucks.

Jemaine goat

Määääääää

Som det FOTC-fan jag är blev jag väldigt glad när jag i början av året läste att killarna nu gör planer på att skriva nytt material och turnera i USA under 2015, efter några års paus. Kanske dyker de upp här i Sverige igen så småningom, om man har tur.

FOTC Frodo Edit

Dessa både roliga och, enligt vad jag har hört, supertrevliga killar påminner mig om när jag som barn och tonåring hängde med min äldre bror och hans kompisar. De hade samma slags humor och höll alltid på och skämta och tramsa på ett sätt som jag älskade.

Flight-of-the-Conchords

Flight of the Conchords tolkning av Tolkien

Förmodligen kommer jag aldrig att träffa någon av de här människorna i verkliga livet, och jag klarar mig nog ganska bra ändå. Men vem vet? It could happen…

waynes-world-monkeys-might-fly-out

Ha det bäst och glöm inte: A movie a day keeps the boredom away! 

Buh bye gif